Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Het Zilvervisje (Lepisma saccharina L.)

Uiterlijke kenmerken

Het ca. 7 – 1,2 mm lange zilvervisje is zilverachtig van kleur, bedekt met fijne schubben. Hij is voorzien van twee lange antennes en heeft drie staartdraden aan het achterlijf. Het zilvervisje word ook nog wel eens vergeleken met het ovenvisje en het papiervisje wat eigenlijk onterecht is, gezien het verschil in leefwijze. Ze bewegen zich met slangachtige bewegingen voort.

zilvervisje-uitvergroot

Ontwikkeling van ei tot volwassen

Het zilvervisje is lichtschuw en houd zich vooral op in naden en kieren maar ook achter wand en vloertegels die niet goed zijn afgevoegd of afgekit. Het zilvervisje heeft sterk de voorkeur voor (vochtige-)ruimtes van centraal verwarmde gebouwen en woningen. De eieren worden veelal afgezet in de periode van april tot augustus op een daarvoor geschikte voedingsbodem. Het wijfje legt de eieren steeds in kleine aantallen bij elkaar, in totaal tot ca. 150. Bij 25°C en 75% relatieve luchtvochtigheid komen de eieren na z'n 28 dagen uit. De zilvervisjes vervellen in hun 2 tot 3 jaar lange leven soms wel twintig keer. Het zilvervisje voedt zich met schimmels, kleine dode insecten of mijten en kunnen enige maanden zonder voedsel. De beestjes verplaatsen zich op allerlei manieren in aangesloten bebouwing dus ook van buur tot buur! Onder optimale omstandigheden zal een zilvervisje ca. 2 - 3 jaar oud kunnen worden.

Schade

Schade van enige betekenis veroorzaakt door zilvervisjes komt slechts voor wanneer ze in grote aantallen voorkomen. Deze schade bestaat dan uit aantasting van o.a. papier, behang, boeken, postzegelverzameling, vooral als hier bepaalde lijmsoorten in verwerkt zijn. Ook kleding waar synthetisch materiaal in is verwerkt kan aangetast worden. Het gaat dus vaak om koolhydraat houdende stoffen waar ze gek op zijn.

Wering

Door de luchtvochtigheid te verlagen naar 50% of lager zullen de leefomstandigheden van zilvervisjes een stuk onaantrekkelijker worden. Dit kan tevens gelden door het verlagen van de omgevingstemperatuur. Belangrijk is dat het ook daadwerkelijk een zilvervisje betreft, en geen papiervisje. Voor een papiervisje is een relatieve luchtvochtigheid van 50% of lager nog steeds aantrekkelijk. Heeft u last van zilvervisjes of twijfelt u over een papiervisje? neem eens contact op. Door een naden en kieren behandeling toe te passen wordt de cyclus doorbroken en het zilvervisje bestreden. Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn specialist in zilvervisjes bestrijding en kunnen u hiermee van dienst zijn. 


Bellen