Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)

Uiterlijk

eikenprocessierups-aan-boom

De larve (rups) van de eikenprocessierups vlinder is twee-kleurig namelijk beige en donkergrijs. Zijn hele lichaam is bedenkt met duizenden brandharen van 0,2 tot 0,3 mm lang. Deze brandharen kunnen bij bedreiging worden afgeschoten naar de vijand, en zo makkelijk de huid, ogen en of luchtwegen binnendringen.

Ontwikkeling

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder Thaumetopoca Processionea L, die van juli tot september haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De eitjes overwinteren, waarna in eind april, begin mei de jonge rupsjes tevoorschijn komen. De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen en dikkere takken grote nesten; een dicht spinsel met daarin vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit deze nesten gaan ze 's nachts in ''processie'' op zoek naar voedsel. Vaak zijn dit de jonge scheuten van eikenbladeren. Vandaar worden ze ook eikenprocessierups genoemd. Na een aantal vervellingsstadia zijn de rupsen in juli volgroeid, en verpoppen ze zich tot vlinder en de cyclus is weer rond.     

Schade die de Eikenprocessierups aanbrengt    

De eikenprocessierups kan aanzienlijke schade aan de bladeren van de eikenbomen toebrengen. Dit is enkel de rups die schade toebrengt de nachtvlinder zelf zorgt alleen voor de voortplanting. Na een aantal vervellingen van de rups beginnen de brandharen uit te vallen, deze blijven in het nest zitten tezamen met uitwerpselen. Door wind, beweging en andere oorzaken dwarrelen deze brandharen (gevuld met sterk ''mierenzuur'') naar beneden. Deze kunnen vervolgens in aanraking komen met mens en dier. Bultjes, zwellingen, jeuk en benauwdheid etc. zijn enkele verschijnselen die de brandharen van de processierups kunnen veroorzaken. Brandharen kunnen, nadat de rups ze heeft afgestoten, nog jarenlang klachten veroorzaken, dus óók wanneer er geen rupsen te zien zijn kunnen er toch brandharen aanwezig zijn. Deze brandharen vindt je dan met name in (oude) niet verwijderde nesten, de oppervlakte rond het nest en zelfs in de grond. 

Bestrijding Eikenprocessierups

Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing doen op kleine schaal aan eikenprocessierups bestrijding door middel van het wegbranden van nesten. We gebruiken speciale branders die een temperatuur bereiken van meer dan 1200 graden. Het verwijderen van eikenprocessierupsen, nesten en brandharen kunnen wij tot 8 meter hoogte. U kunt contact opnemen voor meer informatie en de mogelijkheden.

Alleen (Eiken) bomen tot 8 meter hoog kunnen we bereiken met ons materiaal !!!Bellen