Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

Muggen (Culicidae)

Uiterlijk

Muggen zijn slank van vorm ongeveer 0,6 cm lang met lange poten. De antennen van het mannelijke exemplaar zijn vaak veer-vormig.

Ontwikkeling

Steekmuggen ontwikkelen zich, afhankelijk van het soort, bij voorkeur in stilstaand water. Het wijfje legt na een bloedmaaltijd ongeveer 100 eitjes onder het wateroppervlak of in hele vochtige grond. Deze eitjes kunnen onder gunstige omstandigheden na 2 dagen al uitkomen als larve. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort 'snorkel' van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij 'poppen' waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen.

mug-volgezogen

Leefwijze

Muggen zien we het meest in de zomer en nazomer. Sommige wijfjes van steekmuggen overwinteren ook in gebouwen. Muggen vliegen vooral tegen de schemering, overdag nemen ze rust. De mug leeft zo'n 1 tot 2 maanden, en kan zich tot ongeveer 25 km van de ontwikkelingsplaats ophouden. Het voedsel bestaat voor muggen uit sappen van planten. Vrouwtjes hebben een bloedmaaltijd nodig om de eitjes tot rijpheid te brengen. De mannelijke mug steekt niet en heeft dus geen bloedmaaltijd nodig.

Schade

De irritaties die vrouwelijke muggen kunnen veroorzaken zijn vrijwel het vervelendst. Ze prikken met hun zuigsnuit door het huidlaagje heen en nemen een bloedmaaltijd. Bij het steken injecteert de mug speeksel dat de plek van de steek lokaal verdooft en voorkomt dat het bloed in de zuigsnuit stolt. Dit geeft voor de mens een allergische reactie af.

Bultje > jeuk > infectie etc. De mug kan tevens ziektes overbrengen denk maar aan malaria, of bij dieren aan het blauwtong virus.

Muggen Bestrijding

Een paar muggen in of om het huis is vrij normaal. Doormiddel van horrengaas, elektrische vliegenvangers, muggenafweermiddel (repellents) of gewoon de krant of vliegenmepper kunnen al wonderen verrichten. Gaat het echter om terug blijvend komende muggen van tientallen per keer, dan kan er meer aan de hand zijn in uw huis of omgeving. Ook vakantieparken, restaurants etc. vaak aan het water gelegen kunnen behoorlijke overlast ondervinden van de mug. Heeft u last van blijvende muggen plagen, neem contact op met Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing en zie wat wij voor u kunnen betekenen.


Bellen