Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Tapijtkever (Anthrenus verbasci)

Uiterlijk

tapijtkever-larve-volwassen-kever

Volwassen Tapijtkevers lijken op Lieveheersbeestjes. Ze zijn echter niet glimmend, maar bezitten daarentegen een mooie matte tekening, gevormd door een aantal zwarte en roodgele kleine schubben, waarmee ze bedekt zijn. Ze zijn ongeveer 2-3 mm lang. De larven zijn goudbruin behaard. Aan het achterlijf treft men enkele bosjes langere haren aan, die zetten ze overeind wanneer ze zich bedreigd voelen. De larven van de tapijtkevers bereiken een lengte van 4-5 mm.

Ontwikkeling

Tapijtkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. D.w.z dat ze het stadium ei- larve- pop- imago (volwassen stadium) achtereenvolgens doormaken. Het ei stadium duurt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid 6-35 dagen, het larvale stadium kan zelfs 2-12 maanden in beslag nemen. Het popstadium duurt 5-19 dagen terwijl daarna de kever 7-41 dagen in leven kan blijven. De vrouwtjes zetten eitjes af in vogel -en wespennesten, wollen kleding, tapijt of in nesten van andere diersoorten. Een aangename temperatuur voor de tapijtkever is 18 tot 25 graden Celsius.

Leefwijze

De tapijtkevers kunnen grote afstanden vliegend afleggen op zoek naar bloemen. Waar ze hun voedsel, nectar en stuifmeel vandaan halen. De larven van de tapijt kever leeft uitsluitend van dierlijke producten. Hierop worden de eitjes dan ook op afgezet.

Schade

De schade wordt enkel veroorzaakt door de larve van de tapijtkever. Dit kan aan wollen producten zijn zoals vloerbedekking, kleding, bouwvilt en opgezette dieren.

Bestrijding is soms nodig bij een tapijtkeverplaag.

Om de tapijtkevers te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen behandeld worden met een residueel werkend insecticide. Hierdoor wordt op de bespoten plaatsen een effect verkregen dat nog enkele maanden zijn dodelijke werking op de insecten behoudt. Denk hierbij vooral aan plinten, naden en kieren en onder de randen van de vloerbedekking. Ook is het aan te bevelen om voor de behandeling zeer grondig te stofzuigen, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen. Kleding en andere stoffen waar u de tapijtkeverlarve en eitjes in vermoed kunt u wassen op 60 graden Celsius tenminste 30 minuten lang. Of u kunt de kleding in de vrieskist bewaren onder de -10 graden Celsius tenminste 2 weken lang. Dit omdat de eitjes van de tapijtkeverlarve nogal hardnekkig zijn. Heeft u vermoedens dat het om een tapijtkever gaat, wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn specialist in tapijtkever bestrijding en helpen u graag.


Bellen