Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Huisboktor (Hylotrupes bajulus) 

Uiterlijk

Een volwassen huisboktor kever is 1 tot 2,5 cm lang, bruin zwart van kleur met vlekken en vrij lange voelsprieten. De vrouwlijke variant heeft een lange legboor die onder de dekschilden uitsteekt. De larven van de huisboktor zijn 3 cm lang, geelachtig/wit van kleur met een paar goed ontwikkelde kaken.

Leefwijze

larve-huisboktor Larve Huisbokor

De huisboktor is het meest actief van mei tot augustus. Kort na de paring legt het wijfje 150 tot 200 eieren met haar legboor in naden en spleten van het hout. Of in oude gangen dichtbij de uitvliegopeningen. Na 1 a 2 weken komen de larven uit. Deze larven gaan vervolgens ongezien het houtwerk binnen en eten zich gedurende 4 a 5 jaar (kan tot 12 jaar) vol door het houtwerk heen. Heen en weer, met van gangen van 6/9 mm grootte. Hoe ouder de larven worden, des te dieper ze het houtwerk in knagen. In de zomer met warm weer hoor je ze af en toe knagen. Een knappend geluid maakt dat. Dan na een jaar of 5 beginnen ze aan het pop-stadium. Dit stadium duurt 2 tot 4 weken. Ze komen als kevers uit de pop en maken een uitweg naar buiten. Hierbij laten ze een ronde ovale uitvliegopening achter met boormeel gevolgd door een reeks aan boorgangen. Vervolgens zoeken ze een partner voor de voortplanting en de cyclus begint weer van voor af aan.

Materiaal

De huisboktor heeft de voorkeur voor naaldhout. Dit zijn vaak kapconstructies of vloeren maar ook kleinere voorwerpen kunnen aangetast worden door boktor. Naaldhout dat rondom goed geverfd, gelakt of een andere vernislaag heeft wordt doorgaans niet aangetast door huisboktor. Dit is tevens een preventieve weringsmethode als u zeker weet dat er geen huisboktor in het hout zit.

Behandeling

Bij een huisboktor aantasting wordt er meestal gekozen voor een plaatselijke injectiebehandeling gevolgd door een gehele oppervlaktebehandeling. Het houtwerk wordt door ons van tevoren klaargemaakt, en wordt op de aangetaste plekken voorzien van speciale ''pluggen''. In deze pluggen wordt onder forse druk biocide ingespoten, dit heeft als voordeel dat de biocide dieper het hout indringt. Na deze plaatselijke injectiebehandeling volgt er een oppervlaktebehandeling. Nu wordt de hele ruimte behandelt. Het hout wordt letterlijk geïmpregneerd, dood in alle stadia de houtaantasters en geeft een preventieve werking voor jaren af.

Wij beschikken over een speciaal ingerichte aanhangwagen voor houtaantasters, werken met professionele apparatuur, en biocides. Op deze manier kunnen wij elke vorm van houtaantasting aan.

injectiebehandeling-huisboktor Injectiebehandeling

 

Voorbeeld van een injectiebehandeling aangetast door huisboktor

 Schade

De schade kan enorm zijn, zelfs zo dat het houtwerk zijn draagkracht verliest en niet meer te redden valt. Het houtwerk wordt eigenlijk langzaam verpulvert. Daarom is het belangrijk als u huisboktor vermoed, dat zo spoedig mogelijk door een specialist laat inspecteren. Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn specialist in huisboktor bestrijding, die bestrijd, inspecteert en een deskundig advies geeft. Wij geven op de meeste huisboktor behandelingen GARANTIE met een daarbij behorend garantierapport.

  

Wist u dat? 

-  Een huisboktor 250 gram hout per jaar weg knaagt en eet

-  Een huisboktor bij normale omstandigheden boorgangen maakt van 20 cm per week

          

 Wij brengen gratis een inspectie en offerte uit in o.a Overijssel 


Bellen