Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Huismuis (MUS MUSCULUS L.)

 

Uiterlijk

De huismuis is lichtbruin tot donkergrijs gekleurd. Een slanke bouw, spitse kop, in verhouding grote oren en duidelijke kraaloogjes. Lichaamslengte 7 tot 10 cm met een gewicht van ca. 25 gram.

Leefomgeving

Huismuizen komen overal in en rondom gebouwen voor. Ze passen zich makkelijk aan de omstandigheden aan. Ze kunnen zeer goed klimmen, ook tegen muren. Meestal zijn huismuizen s’nachts actief op zoek naar voedsel zoals granen, peulvruchten en noten. Ze leven in familieverband met een eigen territorium.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van muizen gaat heel erg snel, de jonge muisjes zijn zelf na 2 maanden geslachtsrijp en de wijfjes hebben een draagtijd van circa 3 weken. Een wijfje werpt per worp 5 á 6 jongen en dit kan zij 6 tot 10x per jaar. De levensverwachting van een huismuis bedraagt circa 1 jaar.

Schade

De huismuis veroorzaakt vooral veel schade doordat een muis ‘’knaagdrift’’ heeft. Dit komt omdat de knaagtanden van de muis altijd blijven doorgroeien en daardoor afgeslepen moeten worden. Ze blijven dus hun leven lang knagen aan allerlei voorwerpen

om hun tanden te onderhouden. Wat het gevolg heeft dat materialen kapot gaan of erger nog, dat er kortsluiting ontstaat.Een van de communicatie methoden van huismuizen is die van urine. Hier laten ze elke paar meter een druppeltje van vallen samen met enkele uitwerpselen. En overal waar ze komen worden ze blootgesteld aan ziektes zoals salmonella. Deze nemen zij mee en verplaatsen zich naar verschillende omgevingen.

Muizen Bestrijding

Een juiste bestrijding voor huismuizen is geen gemakkelijke opgave. Dit komt doordat de muizen een sterke voorkeur hebben voor wat zij willen eten. Het is dus heel erg belangrijk dat de hygiëneregels erg strikt worden nageleefd. Een bestrijdingsmiddel gebruiken is niet altijd de oplossing. Wij werken in Nederland met zogeheten anticoagulantia. Deze bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat het bloed gaat stollen nadat een huismuis  er 2 tot 3 x van gegeten heeft met de dood als gevolg.  

Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing beschikken over de juiste kennis en professionele middelen om zo tot een goed resultaat te komen. Daarbij kijken we ook preventief verder, om huismuizen voorgoed te weren of sterk te verminderen door bijvoorbeeld met een inspectiecamera te kijken waar ze vandaan komen. Denkt u last te hebben van huismuizen, wij helpen uw graag.