Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Gewone Houtwormkever (Anobium punctatum Degeer)

Uiterlijk van een Houtwormkever

Een houtworm kevertje is twee tot vijf millimeter lang en is donkerbruin geelachtig/wit licht gekromd en zo’n 6 mm lang.

Leefwijze

houtworm-sporen

Een volwassen houtwormkevertje legt een ei pakketje met 20 tot 40 eitjes in een houtspleet. Deze eitjes komen vervolgens uit en de larven verdwijnen in het hout. Gedurende 3 jaar (afhankelijk van omstandigheden) eten de larven hun buikje rond. Het liefst eten de larven het spinthout van het houtwerk. Het is dus de larve van de houtwormkever die de schade aanricht. Daarna verpopt hij zich (vaak in het voorjaar), net onder de oppervlakte van het hout. In de pop ontstaat een houtwormkevertje. Dit beestje drukt zich uit de pop door het laatste flinterdunne laagje hout, waarbij de bekende kleine ronde gaatjes ontstaan met het boormeel. De uitvliegopeningen zijn rond en ongeveer 1 tot 2 mm groot.  Eenmaal uit de pop uit het hout gekropen, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Het vrouwtje legt na de paring de eitjes weer in naden en kieren van het hout (ook in oude uitvliegopeningen)vaak in dezelfde ruimte. De kevertjes sterven en de cyclus is rond.

Schade die de Gewone Houtwormkever veroorzaakt

Houtsoorten die worden aangetast door de Houtwormkever zijn van loofhout of naaldhout. Dit kunnen zowel dure als goedkope houtsoorten zijn. Houtsoorten die rondom verf, laklagen en andere vernislagen hebben worden gewoonlijk niet aangetast. Mits deze lagen ook goed onderhouden zijn, en zijn aangebracht voordat de houtwormkever eitjes op het hout heeft gelegd. De Gewone houtwormkever heeft de voorkeur voor houtwerk dat een langere tijd in dezelfde positie blijft en enigszins vochtig is. De schade zijn de vele gaatjes in het hout. Deze gaatjes zijn uitvliegopeningen van een Houtworm die zich verpopt heeft tot een Houtwormkever. Deze gaatjes of eigenlijk uitvliegopeningen kunnen een zwakte in het hout maken waardoor het houtwerk zijn kracht verliest. 

Behandeling

Bij een houtworm aantasting wordt er meestal gekozen voor een oppervlakte-behandeling. Het houtwerk wordt door ons van tevoren klaargemaakt, waarna er met een onder druk gezette biocide de hele ruimte wordt behandelt. Het hout wordt letterlijk geïmpregneerd, dood in alle stadia de houtaantasters en geeft een preventieve werking voor jaren af.

Wij beschikken over een speciaal ingerichte aanhangwagen voor houtaantasters werken met professionele apparatuur, en biocides. Op deze manier kunnen wij elke vorm van houtaantasting aan.

Vermoed u houtworm? Erg belangrijk is dat er eerst gekeken wordt of het om de Gewone houtwormkever gaat en of het om een actieve aantasting gaat. U kunt Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing inschakelen voor een inspectie en een vrijblijvend advies. Wij geven op de meeste houtworm behandelingen GARANTIE met een daarbij behorend certificaat. Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing is de expert in houtworm bestrijding.

Wij brengen gratis een inspectie en offerte uit in o.a Overijssel 


Bellen