Wespen (Paravespula vulgaris)
Uiterlijk
Wespen waar wij in Nederland het meeste hinder van ondervinden zijn de ‘Duitse wesp’ en de ‘Gewone wesp’. Er zijn echter kleine verschillen zichtbaar zoals de grootte van de wesp. Samen worden zij limonadewespen genoemd. Volwassen werksters zijn ca. 1 tot 1,5 cm lang. Gele met zwarte dwars aftekeningen op het achterlijf en kenmerkend de ’wespentaille’. Dat is de overgang van borst naar achterlijf wat sterk is ingesnoerd.
Leefwijze
Wespen leven in nesten (staten), een grijze tot geelachtige bol, waarin zich de raten bevinden. Nesten vindt men in de grond, in spouwmuren of aan balken e.d. in of om gebouwen. In het voorjaar start na de overwintering de jonge koningin met de bouw van een nest. Uit de afgezette eitjes komen de larven, waaruit na verpopping de werksters ontstaan, die de verdere uitbouw van het nest, de verzorging van de larven, enz. op zich nemen. In de zomer ontstaan er in de wespengemeenschap ook mannelijke (darren) en vrouwelijke individuen (koninginnen), die het nest verlaten om te paren. De mannetjes sterven en de jonge koninginnen gaan de winter in. Het nest is daarmee verlaten en wordt niet meer gebruikt. Wespen zijn echte jagers, de larven voeren ze groot met vliegen, muggen, bijen, rupsen en niet of weinig behaarde insectenlarven. Volwassen wespen leven van suikerhoudende middelen zoals nectar (uit bloemen), honingdauw (vloeibare afscheiding van bladluizen) maar ook rijpe vruchten staan op het menu.
Wering en of bestrijding van wespen of wespennesten!
Bij ongewenst wespen bezoek kunt u wat aan de omgeving veranderen. Voorzie uw ramen bijvoorbeeld van fijnmazige goed sluitende horren. Of maak regelmatig de afvalcontainer schoon en zorg dat het afval goed afgesloten is. Hygiëne is erg belangrijk en zal het aantrekken van wespen sterk verminderen.
Nuttige insecten die wespen
Wespen kunnen zeer hinderlijk zijn en pijnlijke steken toebrengen met als gevolg allergische reacties. Toch zijn wespen zeer nuttige dieren. Zo geven ze een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van bloemen en planten. En ruimen veel schadelijke insecten op zoals vliegen. Daarom is het van belang dat een wespennest die geen overlast bezorgt, met rust gelaten dient te worden.
Toch een wespennest gevonden? Zorg ervoor dat de openingen (nesten, spouwmuren) niet worden afgedicht. Maar roep in een zo vroeg mogelijk stadium deskundige hulp in. Wij geven op een wespennest bestrijding 100% GARANTIE, zo niet dan wordt dit van tevoren afgesproken. Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing is de specialist in wespen bestrijding. kijk voor meer informatie ook eens op www.wespenbestrijding-overijssel.nl
Wist u dat?
- Een populatie van 400 wespen, per dag wel 3000 gevangen prooidieren naar het nest kan brengen
- Een wespennest elk najaar uitsterft, en alleen koninginnen blijven overwinteren
- Een goed ontwikkeld wespennest tussen de 10.000 en 20.000 wespen kan bestaan