Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De mol (Talpa europaea L.)

Uiterlijk

Mol uit molshoop

Een volwassen mol heeft een lichaamslengte van zo’n 15 cm met een klein staartje die ongeveer 3 cm lang is. Het gewicht varieert tussen de 30 tot 60 gram. De mol heeft zeer kleine ogen die verborgen zitten in zijn pels. De snuit is slurfvormig, deze bedekt zijn vlijmscherpe snijtanden. De mol heeft een paar goed ontwikkelde graafpoten, met lange brede nagels en de handpalmen naar buiten gericht. Aan deze graafpoten, zijn staart en buiten de snuit bevinden zich de tastharen. Hiermee vind hij o.a. zijn route. De kleur is meestal zwart met een fluweel zachte vacht. Kleurvariaties zijn: Wit, oranje, lichtbruin tot goudkleurig.

Ontwikkeling

De mannelijke mollen verlaten vroeg in het voorjaar hun territorium op zoek naar een vrouwtje. De paring vindt plaats in maart - april. Na deze paringtijd worden mannetje weer verjaagd door het vrouwtje. Na een dracht van 4 -5 weken worden 3 -5 mollen blind en naakt geboren. De jongen wegen 3,5 gram en hebben een lengte van 35 mm. In 3 weken zijn de mollen tot bijna volwassen lengte gegroeid en is de vacht ontwikkeld. De mollen worden 4 -5 weken gezoogd en blijven daarna nog 2 -3 weken bij elkaar in het gangenstelsel van de moeder. Eind juni worden de jonge mollen gedwongen op zoek te gaan naar een eigen territorium ze worden verjaagd door hun moeder. Mollen zijn geliefde prooidieren voor roofdieren zoals katten, vossen, marterachtigen, vogels en het verkeer. Ongeveer 40% van de jonge mollen overleeft het eerste levensjaar. Een mol wordt gemiddeld tot 3 jaar oud.

Schade

Mollen brengen vrijwel hun gehele leven in gangen, mollen ritten, onder de grond door. Mollen kunnen ernstige schade aan uw gazon brengen en zorgen ervoor dat uw straatwerk verzakt of onstabiel wordt. Ook in weilanden kunnen ze grote schade veroorzaken. Dieren kunnen zich verwonden door in een rit te stappen. De boer is niet blij met verzakking en vernieling van zijn grasland en krijgt zo zand (van molshopen) in zijn diervoeder.

Leefwijze

Wormen vormen het hoofdvoedsel van mollen (90%), maar ook insectenlarven en- poppen, slakken en soms een jonge muisjes of kikkers. Dagelijks wordt de helft van het gewicht aan voedsel verorberd, dit zijn ongeveer 100 wormen. Bij voldoende wormen is de waterbehoefte minder en worden ook voorraden aangelegd. Om te zorgen dat de wormen niet weg kruipen bijten mollen de kop van de worm eraf. Het graven gebeurt met de voorpoten, waarbij de handen om beurten worden gebruikt. De oppervlakte van het territorium is ca. 400 m². De verblijfsgangen of holtes waar voedselvoorraden worden aangelegd bedragen een lengte van 150 meter, evenals de slaap en nestplaats. De doorsnede van een gang is 4 -5 cm. Mollen kunnen zich met zo'n 7 km. per uur ondergronds voortbewegen, zowel vooruit als achteruit. Bovengronds is dit ca. 5 km. per uur. Per uur kunnen mollen een gang graven van 12 tot 15 meter lengte. Ondergronds hebben mollen maar één vijand en dat zijn z'n soortgenoten. Het eigen territorium wordt fel verdedigd tegen andere voedselzoekende mollen. Iedere dag worden de gangen ongeveer 3 keer geïnspecteerd op aanwezig voedsel en op indringers. Als er een territorium vrijkomt wordt het snel ingepikt door de buren. Het territorium van mollen zit voor een belangrijk deel in, onder en bij perceelscheidingen, zoals afrasteringen, heggen, slootkanten en bermen.

Heeft u last van mollen? Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn expert in mollen bestrijding d.m.v klemmen. Zowel eenmalig als op contractbasis altijd 100% vanggarantie d.w.z er moet een zichtbaar resultaat zijn. Voor meer informatie en mogelijkheden neem contact met ons op, mollenvangen blijft een vak apart.


Bellen