Kakkerlakken (Blattella germanica L.)
Uiterlijk
In Nederland is de meest voorkomende kakkerlak de ''Duitse kakkerlak''. Deze Duitse kakkerlak is lichtbruin gekleurd met twee zwarte strepen over zijn borstschild met een paar lange antennes. Een paar vleugels waarmee ze alleen bij hoge temperaturen mee zullen vliegen. Ze zijn 1 tot 1,5 cm groot zonder de antennes gerekend. De nimfen van de Duitse kakkerlak zijn kleiner en donkerder van kleur en hebben geen vleugels. Deze komen te voorschijn nadat ze zich tijdens de groei een keer of 5 vervelt hebben.
Ontwikkeling
Alle kakkerlak soorten ondergaan een onvolledige gedaanteverwisseling. Volwassen wijfjes produceren gemiddeld 4-8 eipakketjes in hun leven, welke gedurende 2 tot 5 weken (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) aan het achterlijf mee worden gedragen. De eipakketjes worden vlak voordat de larven uitkomen op willekeurige plaatsen afgezet. Een eipakket bevat gemiddeld 30 eitjes. Een Duitse kakkerlak echtpaar kan in een jaar wel voor honderdduizend nakomelingen zorgen. Een Duitse kakkerlak leeft gemiddeld 7 maanden.
Leefwijze
Duitse kakkerlakken kunnen zich heel snel voortbewegen, zowel over het plafond, muren en andere (gladde) oppervlakken. Als Duitse kakkerlakken eenmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij, (aangezien ze lichtschuw zijn) een warme, donkere en liefst vochtige schuilplaats. Een omgeving met een temperatuur tussen de 25 ºC en 32 ºC geniet de voorkeur zo kunnen zij zich snel voortplanten. Je kunt ze vinden onder meer achter en onder keukenkastjes, onder de koelkast, wasbakken, verwarmingsapparatuur, in putjes, bij aquaria, naden/kieren en in leidingskokers bij warmwaterleidingen. Ze komen dus vooral in centraal verwarmde gebouwen en dan bij voorkeur in keukens en badkamers voor. Ook komen ze veel voor aan boord van schepen en op niet met een laag zand afgedekte vuilnisstortplaatsen. Het zijn alleseters met een voorkeur voor zoet, koolhydraten en vochtrijke voedingsmiddelen en afval. Ze eten echter ook dode dieren en uitscheiding van mens en dier. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook papier, leer e.d. Een (volwassen) Duitse kakkerlak kan 10 tot 40 dagen zonder voedsel leven.
Schade
De schade die de Duitse kakkerlak met zich mee brengt is o.a. het bevuilen van voedsel. Tevens verslepen ze smetstoffen met zich mee zoals salmonella, en zijn ze drager van bacteriën en mijten. Op de rugzijde van de Duitse kakkerlak bevind zich een rugklier die een onaangename geur verspreid.
Wering
De situatie of inrichting van de keuken veranderen. Naden en kieren dichten. En heel belangrijk zorgvuldig met hygiëne omgaan. Kakkerlakken kunnen ook van buur tot buur gaan via leidingen plafonds etc. Kijk dus altijd even verder. Heeft u last van kakkerlakken? Neem contact op met de specialist. Wij van Jansen of Lorkeers Plaagdierbeheersing weten als geen ander met dit probleem om te gaan en zijn specialist in kakkerlak bestrijding. Wacht niet te lang, hoe eerder de bestrijding des te makkelijker komt u er vanaf. Wij beschikken over speciale gels wat de bestrijding ten goede komt.