De Huismuis (MUS MUSCULUS L.)
Uiterlijk
De huismuis is lichtbruin tot donkergrijs gekleurd. Een slanke bouw, spitse kop, in verhouding grote oren en duidelijke kraaloogjes. Lichaamslengte 7 tot 10 cm met een gewicht van ca. 25 gram.
Leefomgeving
Huismuizen komen overal in en rondom gebouwen voor. Ze passen zich makkelijk aan de omstandigheden aan. Ze kunnen zeer goed klimmen, ook tegen muren. Meestal zijn huismuizen s’nachts actief op zoek naar voedsel zoals granen, peulvruchten en noten. Ze leven in familieverband met een eigen territorium.
Ontwikkeling
De ontwikkeling van muizen gaat heel erg snel, de jonge muisjes zijn zelf na 2 maanden geslachtsrijp en de wijfjes hebben een draagtijd van circa 3 weken. Een wijfje werpt 3 tot 10 jongen per worp en dit kan zij 6 tot 10x per jaar herhalen. De levensverwachting van een huismuis bedraagt circa 1 jaar.
Schade
De huismuis veroorzaakt vooral veel schade doordat een muis ‘’knaagdrift’’ heeft. Dit komt omdat de knaagtanden van de muis altijd blijven doorgroeien en daardoor afgeslepen moeten worden. Ze blijven dus hun leven lang knagen aan allerlei voorwerpen om hun tanden te onderhouden. Wat het gevolg heeft dat materialen kapot gaan of erger nog, dat er kortsluiting ontstaat met het gevaar van brand. Een van de communicatie methoden van huismuizen is die van urine. Hier laten ze elke paar meter een druppeltje van vallen samen met enkele uitwerpselen. Overal waar muizen komen worden ze blootgesteld aan ziektes zoals bijv. Salmonella. Verschillende ziektes kunnen ze meedragen en verplaatsen naar allerlei omgevingen.
Muizen Bestrijding
Een juiste bestrijding voor Huismuizen is geen gemakkelijke opgave. Dit komt doordat muizen een sterke voorkeur hebben voor wat zij willen eten, maar ook zeer behendig zijn en makkelijk een gebouw kunnen betreden. Particuliere bestrijdingsmiddelen zijn bijna niet meer toereikend genoeg.
Wij kunnen gebruik maken van diverse bestrijdingsmethoden zoals klemmen/vallen, of juist professionele bestrijdingsmiddelen in de vorm van pasta's, gel's, foam, blocs of allerlei vormen van graan. Ook de juiste wering aanbrengen kan muizenoverlast doen stoppen.
Wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing beschikken over de juiste kennis en professionele middelen om zo tot een goed resultaat te komen. Daarbij kijken we ook preventief verder om Huismuizen voorgoed of voor langere tijd te kunnen weren, te bestrijden of sterk te verminderen. We kunnen bijvoorbeeld met een inspectiecamera eens kijken waar ze vandaan komen, om welke muis het gaat en daarop gericht te handelen of u te adviseren. Denkt u last te hebben van Huismuizen, wij helpen uw graag in advisering, aan te brengen wering of bestrijding.