Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

De Bedwants (Cimex lectularius L)

Uiterlijk

bedwants-bestrijding

De bedwants heeft een ovaalvormig, sterk afgeplat en roodbruin uiterlijk. Na een bloedmaaltijd zijn ze donkerrood. Ze zijn tot 1 cm groot waarbij de mannetjes iets kleiner zijn. De nimfen van de bedwants zijn ook beduidend kleiner. Na elke vervelling (zo’n 5 keer per ‘bedwants leven’ ) komen ze iets groter uit hun vel. De bedwants legt langwerpige eitjes die ze tegen wanden, spleten, kleding of het bed aanplakken. Deze zijn circa 1 mm lang witgeel van kleur en ze hebben iets een kromming. Een andere naam voor bedwants is:''wandluis'' of in Amerika ''bedbugs''.

Hoe ontwikkeld zich een Bedwants

Bedwantsen zijn erg lichtschuw, zodat zij in het algemeen 's nachts op zoek gaan naar hun bloedmaaltijden. Zij voeden zich met het bloed van mensen, maar ook met dat van andere zoogdieren. Eenmaal in de 8 dagen hebben ze zo’n bloedmaaltijd nodig en gaan ze op zoek. Na hun bloedmaaltijden trekken zij zich weer terug naar hun schuilplaatsen. Hier komt ook de naam bedwants vandaan. Zij verstoppen zich namelijk bij voorkeur in de naden en kieren van bedden, bij metalen ledikanten in de holle delen, in zomen van beddengoed, in de ombouw van opklapbedden, maar ook achter plinten en schilderijen. Hier zijn namelijk volwassen bedwantsen, nimfen, vervellingshuidjes, eitjes en uitwerpselen aanwezig. Bij het zoeken kan een zaklantaarn, een vergrootglas en een pincet of schroevendraaier praktisch zijn. Het vrouwtje legt gemiddeld 100 a 200 eitjes. Bij optimale temperaturen kunnen dit er wel 500 zijn. En dat zo’n 1 tot 12 per dag. De optimale temperatuur is 25 graden Celsius. De ontwikkeling van ei tot volwassen insect duurt 2 maanden. Bij gunstige omstandigheden kan dat 1 maand zijn. Het insect kan zeker 1 jaar oud worden.

Schade die een Bedwants veroorzaakt

Bij een beet van de bedwants laat het diertje speeksel achter, via de zuigsnuit. Dit laat bij mensen huidirritaties na in de vorm van jeukende bultjes. Bij overgevoeligheid voor het speeksel komen er zelfs blaasjes op de huid die weer voor littekens zorgen. Ook een onwel gevoel is mogelijk bij overgevoeligheid voor bedwantsen.

Herkomst van de bedwants. Waar komt die eigenlijk vandaan?

De bedwants overgekomen via reizen, goederen, transport etc. vanuit Amerika is de laatste tijd in een enorme opmars. In de jaren 50 kwam het diertje nauwelijks voor. Dit kwam met name door de sterke bestrijdingsmiddelen als DDT en andere. Niet alleen door de bestrijdingsmiddelen maar ook door de klimaatverandering wist de bedwants zich prima aan te passen in bijvoorbeeld New York wat voorheen echt niet mogelijk was. Als laatste is het internationaal toerisme enorm gestegen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van hotels, bed en breakfast etc. en dat van land naar land, waarmee de bedwants rustig mee kan reizen bijv. in je koffertje of gewoon in de zoom van je broek. Sinds 2003 nemen de meldingen in Nederland alleen maar toe, eerst nog in de grote steden tegenwoordig gewoon in een tussenwoning van uw eigen dorp. 

Bestrijding van de bedwants en hoe pak ik dat aan?

Bij bestrijding van een bedwantsen plaag gaat eerst een grondige inspectie vooraf. Overdag zie je ze namelijk niet, en ze kunnen werkelijk in elk kiertje of naad leven. Langs stopcontacten, plinten, lijsten van schilderijen etc. overal waar een nagel tussen kan komen kunnen zij zitten. De bestrijding vergt een erg systematisch werk, wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing hebben in de loop der jaren goede ervaring opgedaan met bedwants bestrijding en kunnen u hierbij helpen. Belangrijk is om eerst te kijken of het wel om bedwantsen gaat! In veel gevallen blijkt het toch heel iets anders te zijn, en is een intensieve chemische bestrijdingsactie helemaal niet nodig. Ook dit kunnen wij in veel gevallen voor u uitsluiten.


Bellen