Jansen of Lorkeers plaagdierbeheersing 

Doeltreffend in bestrijding & preventie

VLOOIEN (Ctenocephalides felis Bouche)

Uiterlijk 

vlo-uitvergroot

De vlooien die wij hier in Nederland tegenkomen op de hond of kat is de honden of de kattenvlo. In Nederland hebben we met 95% van de gevallen te maken met de kattenvlo. Het verschil tussen de hondenvlo en kattenvlo is te zien aan de lengte van de wangtandklem. Dit is alleen onder de microscoop te zien. De kattenvlo is zijdelings afgeplat,lichtgeel tot zwart, vleugelloos en heeft goed ontwikkelde springpoten.

Ontwikkeling en leefwijze

Een vlooienwijfje legt na elke bloedmaaltijd 4 tot 8 eitjes per keer dit kan tot honderden oplopen, hiervan komt het merendeel op de grond terecht. Uit een eitje komt een larve, die in een stil en donker plekje kruipt (naad/ kier of vloerbedekking). Deze minuscuul kleine larven voeden zich met dode insecten en uitwerpselen van volwassen vlooien. Eenmaal volgegeten verpopt de larve zich. In een pop ontwikkelt zich een vlo. Het popstadium kan enkele weken, maar ook wel een jaar duren. Onder invloed van trillingen en warmte komt de vlo uit de pop tevoorschijn. Dat kan massaal zijn wanneer bv. Een gezin terugkeert van vakantie. Bij warm vochtig weer kunnen vlooien zich explosief vermenigvuldigen, zodat een enorme plaag kan ontstaan. We zien dat vaak aan het eind van de zomer. Een gedeelte van deze cyclus speelt zich af op uw huisdier maar de meeste stadia, eitjes, larven en cocons, vinden plaats in de leefomgeving. Slechts 5% bevindt zich op het dier en 95% bevindt zich in de omgeving. Een kattenvlo voed zich met bloed van katten of honden. Van het bloed van mensen kunnen ze niet op leven maar proberen wel een proefbeet met het gevolg de kleine rode jeukende bultjes die ontstaan.

Schade

Vlooien produceren tijdens het bloedzuigen speeksel. Dit speeksel kan jeuk veroorzaken, waardoor uw huisdier gaat jeuken en krabben. Sommige dieren ontwikkelen een overgevoeligheid voor dit speeksel. Een ernstig huidprobleem, vooral op de rug en flanken, is dan het gevolg. Tevens kunnen kattenvlooien als tussengastheer optreden voor verschillende lintwormen. De schade voor uzelf jeuk, uitwerpselen denk maar aan de kleine rode bolletjes.

Wering/preventie

Een aantal keren per week goed stofzuigen, vooral in de hoeken en kieren. Behandel de vloeren en ligplaatsen met een spray of vloeistof, die behalve vlooien ook de larven doodt. Controleer uw hond of kat regelmatig op vlooien en doorloop met uw huisdier een vlooienprogramma waar de dierenspeciaalzaak u alles over kan vertellen.

Bestrijding

Kleding, gordijnen, tapijten kunt u indien mogelijk op 60 0C wassen gedurende 30 minuten lang. Indien de vlooienplaag nog in een beginstadium is kunt u tapijtspray gebruiken voor de plaatsen zoals de hondenmand en deken. Dit is vaak niet afdoende voor uw gehele omgeving, u kunt dan het beste hulp van een specialist inschakelen. Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing specialist in vlooien bestrijding, kan u in stappen helpen om van het vlooien probleem af te komen.


Bellen